Op vrijdagavond 7 maart om 20.00 uur opent SCAB de foto-expositie “The Art of Airpower” van luchtfotograaf en publicist Frank Crébas in het gemeentehuis van Urk. De opening zal worden verricht door de commandant van de vliegbasis Leeuwarden, de kolonel-vlieger Gerbe Verhaaf.

Een jaar geleden scheerde een formatie van drie F-16’s tot twee keer toe langs Urk, met als passagier in een van de toestellen Frank Crébas. Zijn moeder, geboren en getogen op Urk, stond naar hem te zwaaien vanaf de trans van de vuurtoren. Dit unieke gebeuren was voor SCAB aanleiding om Frank uit te nodigen voor een primeur: om zijn mooiste foto’s te exposeren in het gemeentehuis van Urk.

Volgens kenners heeft Frank Crébas het fotograferen van militaire vliegtuigen vanuit de cockpit verheven tot kunst. Niet alleen door de uitgekiende choreografie om de toestellen op het juiste moment in beeld te krijgen, maar vooral ook door de wisselwerking van samengebalde dynamische kracht met het weidse hemelruim. Frank heeft een unieke band opgebouwd met de Koninklijke Luchtmacht en ook met andere luchtmachten overal ter wereld. Hij behoort tot de weinige uitverkorenen die mee mogen vliegen in straaljagers zoals de F-16. Voor hem is een jongensdroom uitgekomen, dankzij de technische en artistieke kwaliteit van zijn luchtfoto’s.  

De expositie loopt door tot 12 mei.

www.bluelifeaviation.com

Laatste tweets