Ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan organiseert SCAB op vrijdagavond 18 november een jubileumconcert in het Kerkje aan de Zee met zangeres Lucette van den Berg uit Kampen. Medewerking aan de avond wordt ook verleend door ds. Jelle van Slooten, die bij wijze van intermezzo ‘Japien de Joode, een ver-Urkte Israëliet’ over het voetlicht zal brengen.

Lucette van den Berg is geen onbekende op Urk, omdat zij enige tijd als zangpedagoge verbonden was aan de plaatselijke Muziekschool. Zij is uniek in de Nederlandse muziekwereld als één van de toonaangevende stemmen van de nieuwe generatie Jiddische zangeressen. Na een opleiding aan het conservatorium van Zwolle en later Amsterdam ontdekte Lucette dat de klassieke muziek haar niet de ruimte gaf voor haar creatieve en expressieve kant. Een doorslaggevende gebeurtenis in haar muzikale leven was de ontmoeting en vriendschap met de bekende Jiddische componiste/schrijfster Beyle Schachter-Gottesman, die haar bewust maakte van haar joodse ‘roots’. Lucette verbleef langere tijd bij Beyle in New York en ontving nog niet eerder gepubliceerde liederen van haar. Zij arrangeerde de liederen en bracht die uit op CD; de keuze voor het Jiddische lied was definitief gemaakt.

Lucette zingt vooral speciaal voor haar geschreven of door haarzelf geschreven nieuw repertoire. Zij beschouwt het als haar opdracht om de Jiddische muziek niet alleen te laten horen in al haar pracht, maar ook om die verder te ontwikkelen. De zangeres staat bekend om haar doorleefde performance en een intense interactie met het publiek. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door haar vaste begeleider gitarist Erik Raayman.

Het Kerkje aan de Zee is open om 19.30 uur en het concert begint om 20.00 uur.

De entree is gratis met de mogelijkheid voor een vrijwillige bijdrage na afloop. 

Laatste tweets