Een ontmoeting met Meike Brandsma, door Salam Kadhim 

Meike Brandsma is illustrator, grafisch ontwerper, kunstenares, èn de komende exposante in Gemeentehuis Urk. Zo heeft u Meike misschien al kort leren kennen in ons persbericht, of via de uitnodiging voor de expositie. Gelukkig mocht ik Meike als SCAB-reporter persoonlijk spreken, om meer over haar te weten te komen.


De eerste ontmoeting

Ik ontmoette Meike en haar werk voor het eerst via haar website, een onderdeel van haar werk en leven dat voor haar enorm belangrijk is. We zien verschillende logo’s, illustraties en projecten voorbijkomen – allen ontzettend mooi gepresenteerd en gemaakt. Het is echt opvallend hoe geordend, up-to-date, clean en professioneel Meike’s website is, helemaal als je zelf een kunstenaar bent die haar site vaak maanden laat voor wat het is (oeps). Ik vroeg Meike daarom hoe belangrijk haar website voor haar is – heel belangrijk – en ze vertelt:

“Ik houd ervan om een goed overzicht te hebben van wat je aan mensen kan laten zien. Ik vind het belangrijk dat het werk alle aandacht krijgt, dus ik heb geprobeerd om de site zelf zo neutraal mogelijk te houden. Ik zie mijn site als digitaal portfolio.”

En wat een portfolio! Ik ben zelf al helemaal fan van Meike haar werk. Dat handschrift dat terugkomt in ieder werk dat ze maakt, dat kan niemand haar na doen. Zelfs in het werk dat ze in opdracht maakt zien we Meike duidelijk terug, bijzonder vind ik dat. Meike vindt het erg leuk om voor kleine, liefst creatieve bedrijven logo’s te maken, om iemand te helpen met het ‘op papier’ krijgen wat zij in hun hoofd hebben. En wanneer ze de opdracht krijgt tot het maken van een poster wordt ze vaak helemaal vrijgelaten, iets waar je als kunstenaar in de commerciële sector natuurlijk eigenlijk naar streeft. Gaaf, toch?!

Wat gaan we zien?

Tijdens de expositie in Gemeentehuis Urk gaan we niet de commerciële kant van Meike ontmoeten, maar juist de meer onderzoekende, nieuwsgierige kant. Ze neemt ons mee in haar fascinatie voor dieren, dit keer specifiek voor vissen, door middel van haar project Fish on Friday. We ontmoeten allerlei vissen, bijzonder en soms zelfs bizar van vorm of van kleur, maar allemaal naar de werkelijkheid getekend. Elke vrijdag tekent ze een visje, wat inmiddels al is uitgemond in een verzameling van 80 vissen. 80 vissen! En allemaal anders.

“Het project is begonnen omdat ik beter wilde worden in het tekenen van dieren, maar het is uitgegroeid tot iets groots, dat had ik eigenlijk niet zien aankomen. Ik vind het leuk om ze te laten zien en voor een betaalbare prijs aan te bieden, van elke vis worden 5 exclusieve prints gemaakt, en die verkoop ik. Elke expositie zorgt voor meer exposure, dat is fijn.”

De dieren die Meike tekent komen voor mij echt tot leven door de manier waarop ze haar materiaal behandelt. Meike maakt gebruik van waterverf, ecoline en acrylmarkers, omdat ze dat er goed bij vindt passen. Ze vertelt hierover:

“Ik werk graag met markers en pennen, veel van mijn andere werk heeft veel "lijnen". Met dieren is dat anders, hoewel ik niet streef naar hyperrealisme in het werk, wil ik wel een zekere mate van gelijkenis naar de echte vis behouden, daar vind ik deze technieken goed geschikt voor.”

Hier ben ik het roerend mee eens. Meike’s dieren komen tot leven doordat haar combinatie van technieken voor mijn gevoel letterlijk en figuurlijk een extra laag toevoegt. De combinatie en het contrast van zacht en buigzaam (waterverf en ecoline) tegenover hard en strak (lijnen - acrylmarkers) doen mij persoonlijk denken aan het soepele van het vlees en het krachtige van het skelet en de spieren. Daarbij is de combinatie van materialen ook gewoon enorm mooi, en tja, het oog wil ook wat he!


Zeeduivel – Meike Brandsma

Verhalenzoeker

Zoals we al ontdekt hebben is voor Meike het medium waar ze mee werkt niet het doel, maar het middel, om iets te laten zien, om iets te vertellen. Ze presenteert zichzelf als verhalenzoeker, waarna ze die verhalen vertaalt en weer op haar eigen manier vertelt. Ze zegt hierover:

Een verhaal is niet gebonden is aan 1 medium. Verhalen kun je op verschillende manieren vertellen, door middel van tekenen, animeren, 3d, installaties...”

Al zolang ze zich kan herinneren heeft Meike getekend. Daarnaast heeft ze genoeg kennis en vaardigheden meegekregen vanuit haar opleiding Art & Design die ze in Amsterdam heeft gevolgd en de opleiding Illustratie, die ze op de HKU heeft gevolgd. Het belangrijkste wat ze mee heeft genomen van de opleidingen is toch wel het altijd kritisch naar jezelf en je eigen werk te blijven kijken. Vanuit het kritisch zijn gaat ze steeds weer nieuwe uitdagingen aan. Gelukkig zijn die uitdagingen niet moeilijk te vinden, aangezien Meike haar inspiratie vooral uit haar dagelijks leven haalt. “Mijn dagelijks leven is misschien wel de grootste inspiratiebron die ik heb. Ik houd erg van reizen, en als ik weer ergens ben geweest dan zie je dat enorm in mijn werk terug. Zoals de illustraties geïnspireerd op mijn tijd in Marokko, of toen ik op Sicilië was vorig jaar en er overal zwerfkatten liepen, toen heb ik een aantal illustraties gemaakt genaamd "Cats of Catania".“

Wij mogen alvast de ‘vertelling’ van Fish on Friday aanzien tijdens de komende expositie. Ik kijk ernaar uit om Meike’s werk in het echt te mogen zien, en ieder detail in me op te mogen nemen. Ik ben benieuwd naar alle visjes, alle spetters, en alle verhalen die zij ons weer vertellen.


Meike met haar spetters

U bent van harte welkom om de expositie van Meike Brandsma te komen bezoeken. De expositie opent op 23 februari om 20.00 uur in het gemeentehuis van Urk.


Openingstijden Gemeentehuis Urk:
Maandag t/m donderdag: 9.00 - 12.30 en 14.00 - 16.30
Vrijdagochtend: 9.00 - 12.30

Locatie: Gemeentehuis Urk, Singel 9, 8321 GT Urk, Tel: 0527-689868

Laatste tweets