Nationale en Internationale kunstenaars bezoeken Urk en de Noordoostpolder tijdens het tulpenfestival

In 2018 staan we stil bij het feit dat het 100 jaar geleden is dat de Zuiderzeewet werd aangenomen. Een gebeurtenis die voor het gebied rond de voormalige Zuiderzee onomkeerbare gevolgen zou hebben. De afsluiting van de Zuiderzee en het droogleggen van de polders liet kleurrijke velden ontstaan en maakte een eind aan de eilandstatus van Urk. De Noordoostpolder is met 2400 hectare bollenveld een van de grootste tulpengebieden van Nederland. Met daarnaast buurgemeente Urk, een van de mooiste dorpen van Nederland, is noordelijk Flevoland het gebied bij uitstek voor een schilderkunstig project.

Tijdens het project Pittoresk Urk – Beeldend Noordoostpolder worden nationale en internationale kunstenaars van 30 april tot 4 mei uitgenodigd om als artist-in-residence te verblijven in het schilderachtige gebied. Ze worden uitgedaagd om Urk en de Noordoostpolder vast te leggen. De deelnemende kunstenaars zijn geselecteerd door André Groeneveld, conservator Zuiderzeemuseum en Katwijks Museum en organisator van evenementen als artist-in-residence Volendam, Katwijk Zomer Schilderfestival en In het voetspoor van de Egmondse School, Egmond.

Artist-in-residence

Een artist-in-residence is een kunstenaar die wordt uitgenodigd om tijdelijk een woon- en werkplek te betrekken los van zijn bekende omgeving. Dit geeft kunstenaars de gelegenheid om onderzoek te doen, nieuw werk te creëren of tentoonstellingen voor te bereiden. Soms staat ook het ontmoeten van andere culturen, kunstenaars, materialen of leefomgevingen centraal. Een soortgelijk project werd in Urk al eerder in 2013 georganiseerd. Toen was het project een groot succes en werden veel van de werken die gemaakt werden tijdens de artist-in-residence periode verkocht. Ook nu worden de gemaakte werken tentoongesteld en te koop aangeboden. De werken zullen vanaf 6 mei geëxposeerd worden en in het Cultuur-eus Tromp de Vries en het Gemeentehuis te Urk en een deel van het werk zal te zien zijn in theater het Voorhuys.

De genodigde kunstenaars zijn: Frans Bianchi, Sonja Brussen, Dorien van Diemen, Anna Kodorovich, Piet Groenendijk, Sibylle Bross, Pauline van Buringen, François Hendrickx en Carola Schapals.

Meer informatie over het programma; waar de kunstenaars verblijven, welke kunstenaars komen, de tentoonstellingslocaties en het programma waar u de kunstenaars gedurende de artist-in-residence periode kunt tegenkomen vindt u op www.pittoreskurk.nl

Het project wordt georganiseerd door Stichting Culturele Activiteiten Bibliotheek, SUP en StEP in samenwerking met Cultuur-eus Tromp de Vries en het Cultuurbedrijf.

Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds en gemeente Urk.


Historische foto gemaakt aan het begin van de vorige eeuw toen kunstenaars met regelmaat het eiland Urk bezochten


Kunstenaar aan het werk op Urk tijdens het project Pittoresk Urk in 2013 (foto André Groeneveld)

Kunstenaar aan het werk op Urk tijdens het project Pittoresk Urk in 2013 (foto André Groeneveld)

 

Laatste tweets