Afwisselende avonden rondom interessante thema’s, bekeken vanuit verschillende invalshoeken. Lichtere en soms zwaardere onderwerpen om over na te denken en over na te praten onder het genot van een hapje, drankje en muziek. En een laagdrempelige avond voor en door Urkers. Dat is SCAB Skoel.

Op 29 november is de aftrap van SCAB Skoel met het thema: ‘De vis wordt duur betaald’. Het is dit jaar 50 jaar geleden dat het Urker vissersmonument door koningin Juliana werd onthuld. Het monument is symbool van het leed van vissers en hun nabestaanden door de eeuwen heen. In de SCAB Skoel bekijken we deze thematiek vanuit verschillende perspectieven aan de hand van vier korte bijdragen van Urker sprekers.

Jurie van den Berg, schrijver van onder meer Een zee van tranen, vertelt over de geschiedenis van rampen op zee met botters en kotters. Bau Bos verhaalt van de gebreide visserstruien, de betekenis van de patronen en hoe die kunnen helpen bij de identificatie van aangespoelde drenkelingen. Tiemen de Vries deelt zijn ervaringen als nabestaande van een op zee omgekomen visser. En Marjanne Romkes-Foppen schetst de veranderingen in het herdenken van omgekomen vissers rondom het vissersmonument op Urk.

De SCAB Skoel is een initiatief van de Stichting Culturele Activiteiten en Bibliotheek en wordt dit seizoen drie à vier keer gehouden in de Bibliotheek op Urk. De zaal is vanaf 19:45 uur open, aanvang 20:00 uur. Deelname per avond bedraagt 5 euro. Voor SCAB donateurs is er een gereduceerd tarief van 3 euro.

Koop hier online uw kaartje.

Laatste tweets