Afwisselende avonden rondom interessante thema’s, bekeken vanuit verschillende invalshoeken. Lichtere en soms zwaardere onderwerpen om over na te denken en over na te praten onder het genot van een hapje, drankje en muziek. En een laagdrempelige avond voor en door Urkers. Dat is SCAB Skoel.

Cultureel Historisch erfgoed? Waar wist je vroeger van. Oude vissershuisjes werden tot bouwval verklaard. Grootse saneringsplannen volgden. Gelukkig weten we nu beter en is de dorpskern een beschermd dorpsgezicht geworden. Dit vraagt voor huidige (ver)bouwplannen de nodige kennis, kunde en creativiteit. Architectuur 2.0.

Na de succesvolle eerste avond van SCAB Skoel staat op 31 januari 2019 de tweede editie van dit seizoen op het programma. Dit keer is het thema: ‘De onderste steen boven’, over bouwen en architectuur op Urk. Vanuit de SCAB Skoel bekijken we deze thematiek vanuit verschillende perspectieven aan de hand van korte bijdragen van vier Urker sprekers.

Eerste spreker van de avond is Roelof Tiede Oost. Als voormalig Hoofd Bouw en Woning Toezicht bij de Gemeente Urk en lid van de Bond Heemschut Flevoland zal hij ons meenemen naar het verleden en toelichten wat er gebeurd is sinds de ingrijpende saneringsplannen voor het oude dorp.

Daarna spreekt Esther ten Napel uit eigen ervaring over hoe het is om je eigen droomhuis te bouwen. Samen met haar man Lub trok zij de stoute schoenen aan en kocht na veel wikken en wegen een stuk braakliggend bouwgrond in Wijk 5. Veel nieuwsgierige blikken en vragen trotserend gingen ze aan de slag. Samen met bevriend architect Hein Coenen vertelt Esther het bijzondere verhaal achter hun avontuur.

Na de pauze en een muzikaal intermezzo zal bevlogen architect Jelle Post ons meenemen in zijn werkveld. Hij vertelt over de uitdagingen die hij tegenkomt als modern bouwkundige, zijn visie op zijn maatschappelijke rol en over de plannen die hij voor Urk heeft. Hierna is er nog gelegenheid voor vragen en discussie.

De SCAB Skoel is een initiatief van de Stichting Culturele Activiteiten en Bibliotheek en wordt dit seizoen drie à vier keer gehouden in de Bibliotheek op Urk. De zaal is vanaf 19:45 uur open, aanvang 20:00 uur. Deelname per avond bedraagt 5 euro. Voor SCAB donateurs is er een gereduceerd tarief van 3 euro. Wees er op tijd bij! Kaarten zijn nu al online te bestellen via de website van de bibliotheek. Ze zijn daarnaast verkrijgbaar aan de balie van Flevomeer Bibliotheek Urk en bij de entree.

Laatste tweets