Een interview met Cees Kramer door Salam Kadhim.

Aanstaande vrijdag 6 september opent weer een nieuwe expositie in het gemeentehuis van Urk. Voor de seizoens-opening pakken we groots uit, en deze keer mogen we Cees Kramer als exposant verwelkomen, chef-kok en eigenaar van het hoog geclassificeerde restaurant De Boet op Urk. Maar wat misschien nog niet iedereen wist, is dat Cees Kramer ook fotograaf is.

Vroeger al kon Cees enorm genieten van mooie fotoboeken, en hij maakt zelf foto’s al zo lang als hij zich kan herinneren. Door de reizen die hij heeft gemaakt vindt hij het altijd weer fijn om de reis dankzij zijn foto’s te herbeleven, en herinneringen op te halen. Reizen zit Cees en zijn familie overduidelijk in het bloed. Bij het beantwoorden van mijn vragen vertelt hij dat hij net met zijn gezin is teruggekomen uit Thailand. Samen met zijn vrouw Zwanie heeft Cees ook vele malen gebackpacked, en het liefst bezoeken ze landen die nog niet zo toeristisch zijn.

“Daar vind je puurheid.” – aldus Cees.

De foto’s die Cees tijdens zijn reizen maakt zijn niet gestuurd door techniek, of nouja, de techniek is niet het belangrijkste achter zijn foto’s. Hij heeft de technische kant van het fotograferen zich door de jaren heen zeker eigen gemaakt, maar anders dan bij architectuur-, food- of natuurfotografie, is het bij reisfotografie volgens Cees het allerbelangrijkste om de foto op het juiste moment te maken.

“Ik zie fotografie als iets creatiefs, net als koken, het heeft veel met emotie te maken.”

De werken die we mogen bewonderen tijdens de expositie zijn niet zomaar ‘mooie plaatjes’, het zijn werken die een verhaal vertellen. Cees neemt ons mee naar Myanmar, waar we de mensen en de omgeving ontmoeten en beleven. Myanmar is een land dat lange tijd moeilijk te bezoeken was voor toeristen. Gelukkig kan Cees het land dan eindelijk van zijn lijstje met favoriete bestemmingen afstrepen. Het resultaat is een prachtige verzameling verhalen en herinneringen die Cees presenteert door middel van fotoafdrukken, fotoprojecties en videoprojecties.

Naast het bewonderen van de indrukwekkende werken van Cees kramer, zult u deze avond ook kennis maken met de tijdelijk op Urk gesettelde Belgische schrijver Matthias Declercq. Hij zal enkele bevindingen over Urk en zijn te schrijven boek prijsgeven.

Auteur Matthias M.R. Declercq (34) is geboren in Kortrijk, woont in Gent en verblijft sinds een aantal maanden op Urk. Ooit werd hij als reporter naar hier gestuurd. Toen begreep hij er niks van. Nu is hij terug, om het dorp écht te leren kennen. Deze avond zal hij iets van zijn bevindingen en indrukken met u delen.

De opening van de tentoonstelling zal plaats vinden op vrijdag 6 september 2019 om 20.00 uur in het gemeentehuis te Urk. Vooraf en na de officiële opening is er gelegenheid om de tentoonstelling te bezichtigen onder het genot van een hapje en drankje. 

Het belooft een bijzondere avond te worden, een beleving van verhalen, en u bent van harte uitgenodigd. Zien we u daar?

Laatste tweets